Stress is gezond!

Het hebben van stress is gezond en hoort bij het leven. Door stress te hebben, voelen we dat we leven. We zoeken doorlopend de kick van stress en het gevaarlijke op. Dan pas voel je dat je echt leeft! De adrenaline giert door onze aderen als we met de achtbaan van het ene hoogtepunt naar het volgende hoogtepunt vliegen.

We zijn volledig alert en staan op scherp, klaar voor de volgende bocht of afdaling. Als we na vijf minuten uitstappen, voelen we, licht misselijk, giechelend en met een glimlach op ons gezicht dat we écht leven.

Dit soort stress is gezond. Alle vezels en cellen in ons lijf wordt volgepompt met energie en ons lijf krijgt de tijd nadien te herstellen. We leven! 

 

Afbeelding invoegen


 
Chronische stress is levensgevaarlijk!
Een totaal ander verhaal wordt het wanneer stress chronisch is. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door doorlopend zware druk op het werk of in de thuissituatie. Dag in dag uit, maand in maand uit, jaar in jaar uit, vaak onbewust op je tenen lopen. Je wil de dingen graag goed doen, logisch. Je gaat het steeds lastiger vinden om werk en privé te scheiden en je kan je minder makkelijk ontspannen. Je krijgt kleine fysieke kwaaltjes die met gewone huis tuin en keuken middeltjes niet meer te verhelpen zijn, wordt steeds cynischer en bent steeds sneller ge´rriteerd . Chronische stress veroorzaakt een onomkeerbare verandering op celniveau. Wanneer je op dezelfde voet doorgaat, loop je een verhoogde kans om in een burnout of depressie raken.