De positieve keerzijde van Corona - zondag 29 maart 2020

Het coronavirus heeft alles in grip. De aantallen van getroffenen blijven stijgen. Mensen sterven alleen. Een groot drama. Toch heeft deze crisis ook een positieve keerzijde. Vandaag wil ik dáár graag het licht op laten vallen.
 Afbeelding invoegen
De positieve keerzijde van deze Corona crisis:
 •  We geven elkaar de ruimte
Wanneer we boodschappen doen, de hond uit laten of even een wandeling maken, zijn we ons hyperbewust van de aanwezigheid van de mensen om ons heen. De een noemt het angstig, ik noem het liever ruimte geven. We kijken elkaar aan, stemmen non-verbaal af wie van ons de ander voor laat gaan en vervolgens groeten we elkaar, bedanken de ander vriendelijk met een blik van verstandhouding. We begrijpen elkaar. 
 • Slechts één vijand
We hebben eindelijk een crisis met maar één vijand! In alle voorgaande crisissen was er een schuldige, een verwijtbare een kwade genius. In deze crisis hebben we slechts één vijand en dat werkt meer dan ooit verbindend. 
 • We zijn méér dan ooit verbonden
Je kleur, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid, man, vrouw, kind, politieke voorkeur of wat dan ook heeft enige invloed op je kwetsbaarheid in deze crisis. Iedereen loopt gevaar en dat werkt verbindend. Samen zoeken we naar oplossingen vanuit verbondenheid. Verschillen verbleken.  
 • Er ontstaan nieuwe initiatieven
Nog nooit zijn er in zo'n korte periode meer nieuwe initiatieven ontstaan als in de afgelopen weken.  Hoe kunnen we elkaar helpen? Waar kan ik iets voor een ander betekenen? De ideeën om elkaar te helpen ontstaan ter plekke,
 • De creativiteit en innovatie draait op volle toeren
De creatieve broedplaatsen komen nu volledig tot hun recht. Daar waar er in het verleden nogal eens vreemd opgekeken werd van deze initiatieven, vandaag bewijzen ze meer dan ooit hun nut. In een week wordt er een online school ingericht, lokale en landelijke verzamelpunten om hulpvraag en vrijwilligersaanbod schieten als paddenstoelen uit de grond. Mensen schrijven zich massaal in én doen ook wat! 
 •  Er wordt daadkracht getoond
De daadkracht laat zich zien. In plaats van denken is Doen de nieuwe manier van aanpakken. In sneltreinvaart worden beslissingen en maatregelen genomen en laten we zien dat Doen soms de beste manier van denken is.
 • De zorg krijgt de waardering die het toekomt
In een klap is schrijnend inzichtelijk hoe essentieel de zorg is. De hele PR campagne van het ministerie om mensen bij de zorg te betrekken kan gestopt worden. Heel Nederland ziet hoe belangrijk het werk van de zorg is.
 • We zijn weer thuis
Meer dan ooit zitten we thuis. De eerste weken was het even wennen, maar eigenlijk genieten we er stiekem wel van. We zijn bij de mensen die ons het allerdierbaarst zijn. Stilletjes realiseren we ons hoezeer we dit ondergewaardeerd hebben. We zien elkaar letterlijk en stoeien om elkaar ook weer figuurlijk te zien. De nieuwe situatie dwingt ons er toe om er samen uit te komen of om ons verder in elkaar te verdiepen. Wie ben jij? Wie ben ik en hoe verhouden wij ons ook alweer tot elkaar?
 • We ondernemen activiteiten buiten onze comfortzone
Al jaren schuiven we thuiswerken, "tele-conferencecalling" en al die andere nieuwe snufjes en gekkigheid voor ons uit. Gedwongen door de nieuwe situatie moeten we wel en eigenlijk valt het best wel mee..... Nét buiten de comfortzone ligt onze stretchzone, het net een klein beetje ongemakkelijke gebied waar we ons ontwikkelen. We groeien en ontwikkelen onszelf door. 
 • We hebben tijd voor reflectie
In plaats van twee keer een uur woon-werkverkeer, hebben we opeens tijd over om te reflecteren. De verleiding zit 'm dan natuurlijk in Netflix, Facebook en al die andere online-lekkernijen, maar dat ben je straks over een week of twee ook wel zat. We worden gedwongen om te onderzoeken hoe wij om gaan met verandering, hoe we omgaan met deze angsten. Op welke manier willen wij, met deze nieuwe situatie eigenlijk invulling geven aan ons leven? Vragen die vroeg of laat komen, Gelukkig hebben we nu, gedwongen door de situatie, meer tijd om met deze vragen aan de slag te gaan. Ik voorspel je een positieve stap in de voor jou passende richting.
 • We zijn teruggeworpen op ons MENS zijn.
 Dankzij de corona crisis zijn we ons veel bewuster van onze angsten en onze stressreacties. We voelen de enorme kwetsbaarheid en ook de kracht die daar uit voort komt. Corona is geen crisis, maar een ramp. In tijden van ramp komt het beste in de mensen naar boven. Ik hoop dat het nooit meer zoals het oude wordt, maar dat we de lessen die we dankzij corona leren mee nemen in een nog liefdevoller leven, vol verbinding met elkaar en met onszelf.
 
Afbeelding invoegen
 
 

Reacties:

Goed verhaal. We gaan een compleet nieuw tijdperk tegemoet en deze manier van kijken is dan essentieel. Ga zo door Joep!!@

Peter de Jong- 29-03-2020

angst doet dingen met mensen, het vernauwd de blik en dwingt tot herbezinning op gedrag. De gevolgen voor de copingstrategie van mensen hoeft inderdaad niet negatief te zijn, we noemen dat positieve coping: actiegericht en proactief. Dit zijn geen positieve gevolgen van het bestaan van het corona virus, maar gezonde strategieen van mensen om stress te hanteren.

Tjeerd- 30-03-2020


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >