Studiekeuze?!?!? - donderdag 17 januari 2019

Afgelopen week gingen wij met het gezin samen met mijn vader lekker uit eten. Mijn vader is van de oude stempel, en dat mag ook want hij is over de 90 jaar. Nog steeds in goede gezondheid.Tijdens het diner vroeg ik hem hoe hij eigenlijk tot zijn studiekeuze was gekomen? Huisarts? Hoe lang wist je dat al? Zijn antwoord was met eenzelfde stelligheid zoals ik die zo goed van hem ken.Voor hem was het al op zijn elfde duidelijk. Geen enkele twijfel, nooit gehad. En hij is het  geworden.Jaren studeren, vaste focus met resultaat. Knap. 


Voor de studenten van deze tijd is het net even wat ingewikkelder. Er zijn véél meer beroepen, veel meer studies, ongelofelijk veel meer richtingen. De druk is hoog, we meten ons aan de beste van de wereld. Sterker nog, door de robotisering bestaan over tien jaar de helft van de banen waar nu voor opgeleid wordt niet eens meer. Tsja.... Lastige keuze dus.


Het probleem zit m veelal in de manier waarop ons onderwijs is ingericht. Daarnaast laten opleidingen zich tijdens de open dagen alleen maar van hun leukste kant zien. De zoekende student is handel....


Moesten we vroeger opgeleid worden tot een baan, vak, branche of specifieke richting, nu moeten de studenten zich breder oriënteren en ontwikkelen. Het gaat over het aanleren van (sociale) vaardigheden in inzichten. Het gaat over het aanleren van manier van denken. Het gaat over identiteits-leren. Hoe verhoud ik mij tot de rest van de wereld en wat wil ik daar in betekenen? Een luxe die voorgaande generaties zich niet konden veroorloven.
En natuurlijk zijn er echt nog veel specifieke opleidingen die tot een specifiek vak opleiden. Denk aan verpleegkunde, slager, loodgieter, elektricien enzovoort. Maar de studenten die dat willen hebben geen enkele twijfel, net als mijn vader.


Loop jij met twijfels over welke studierichting je op wil, probeer dan eens het volgende; 
Schrijf voor jezelf eens op welke tien activiteiten je nu, het allerleukste vind. Waar krijg je energie van? Wanneer sta je "aan" Wanneer zit je in je flow?
Doe dit een week lang achter elkaar.
Verzamel dan alles, rangschik het in volgorde van belangrijkheid...
Wat valt je op?

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >