De impact - donderdag 1 november 2018

De impact

Zowel in mijn werk als in mijn privé leven kom ik regelmatig in contact met mensen met migraine. De impact die deze invaliderende hersenziekte op iemands leven heeft is onderbelicht.  Collega's, werkgevers en de sociale omgeving hebben vaak geen idee. De ziekte blijft verborgen in de donkere, geblindeerde slaapkamer. Als je ze ziet hebben ze het niet.... 1 op de 7 vrouwen en 1 op de 11 mannen heeft last van deze hersenaandoening, velen schamen zich kapot, houden het verborgen voor hun omgeving en geven zichzelf vaak volledig onterecht de schuld..... En dit terwijl ze er helemaal niets aan kunnen doen. Migraine staat in de top 3 van de meest invaliderende ziektes volgens de Wereld Gezondheids- Organisatie. (WHO)
 
In de komende maanden gaat de politiek besluiten of een nieuw medicijn (het eerste medicijn dat specifiek voor migraine is ontwikkeld) in het basispakket van de zorgverzekering gaat worden opgenomen. Het is dan ook van een enorm belang dat de impact van migraine inzichtelijk wordt gemaakt.
 
Hottie Wiersma schreef, samen met 12 andere migrainepatiënten, het boek Twee gezichten. De impact van migraine Dit boek geeft mensen met migraine de mogelijkheid om in korte tijd aan anderen duidelijk te maken hoe heftig de impact van migraine kan zijn op je leven, om wat vaak verborgen blijft in donkere slaapkamers zichtbaar te maken. De foto's en ultrakorte verhalen geven een inkijk in de betekenis van deze invaliderende hersenziekte, waar twee miljoen Nederlanders mee kampen.
 
Haar boek zie ik als een oproep, een oproep aan medepatiënten, laat je zien! Pas wanneer duidelijk wordt hoe groot de impact van deze ziekte is, kan de politiek een weloverwogen keuze maken. 
 
Maak jouw aandoening bespreekbaar!
Laat je inspireren door Hottie en haar boek Twee gezichten, neem het desnoods mee in gesprek met de mensen om je heen.
 
Hou het niet verborgen! Wees open over je aandoening en ga samen op zoek naar de mogelijkheden in werk en leven.
 
Je kan het boek bestellen via www.tweegezichten.nl

 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >