Als een vis in het water - vrijdag 12 juli 2019


Als vis moet je vooral doen waar je goed in bent. Zwemmen.

Zwemmen in een omgeving waar jij je het beste voelt. Voor de een is dat een kabbelend riviertje of wellicht een stroomversnelling, voor de ander is het tussen het koraal of in de grote oceaan.

Het clownvisje Nemo, uit de bekende Disneyfilm, zat door alles wat hem in het leven overkwam opeens gevangen in een aquarium. Elke dag was hetzelfde en de bewegingsruimte nihil. Hij realiseerde zich, in tegenstelling tot de andere visjes, dat als hij daar nog langer zou blijven, hij niet alleen kort zou leven maar ook nog eens doodongelukkig zou worden.

Nemo was volledig afhankelijk van de verzorging van de mens die af en toe het aquarium schoon maakte en wat te eten gaf. Hij zat dan wel in het water, maar écht léven was dit niet.  Nemo droomde van de grote oceaan. Nemo maakte een plan, besprak het met zijn vriendjes, werd aangemoedigd en zette zijn plan om in actie! Hij ging ontsnappen. Ondanks verschillende tegenslagen gaf hij niet op en hij slaagde. Hij leefde nog lang en gelukkig in de grote oceaan.

Nu lopen Disneyfilms in de regel altijd goed af, maar wat kunnen we leren van dit kleine visje?
  1. Heb een doel!
  2. Maak een plan!
  3. Deel het plan met dierbaren en zorg dat je support hebt.
  4. Kom in actie!
  5. Geef niet op! Ook niet op het moment dat het eigenlijk wel comfortabel lijkt.
Maar het allerbelangrijkste: Nemo had als eerst stap voor zichzelf bepaald wat hij wérkelijk wilde. Hij wist wat voor hem het allerbelangrijkste was. Hij wist wie hij was en waar hij voor stond. Hij had inzicht in zijn mogelijkheden (kwaliteiten) en beperkingen (valkuilen) Vanuit die basis kon Nemo een plan maken en tot actie over gaan.

De film is zo'n enorm succes geworden omdat hij zo herkenbaar is. Velen van ons zitten in het zelfde "aquarium" Voel jij je ook gevangen alsof er geen uitweg is? Zet dan nu de eerste stap en ga op avontuur. Zoek uit wie je bent, waar je voor staat en wat jou écht gelukkig maakt. De volgende stap, het maken van een plan en overgaan tot actie gaat dan bijna vanzelf.

Als loopbaancoach ondersteun ik mensen bij hun interne dialoog; Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

Ben je "open-minded" voor een serieuze verandering? Twijfel niet en Neem Contact op. voor een gratis kennismakingsgesprek.  

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >