De HR Manager met de AAP op z'n schouder - zondag 10 december 2017

 
Enige tijd geleden was ik in gesprek met de HR manager van een grote Nederlandse onderneming. Net zoals bij vele andere bedrijven staan de omzetten onder druk, moeten er reorganisaties doorgevoerd worden en is het ziekteverzuim erg hoog. Niets nieuws zou je zeggen.

"Als HR manager sta je doorlopend tussen twee vuren" vervolgde hij. "Je wil het goed doen voor de medewerkers en aan de andere kant wordt je gestuurd op resultaat. Keiharde verzuimcijfers, zoals bij ons 6,4% moeten naar beneden. Het ontbreekt me aan mogelijkheden om iedereen tevreden te houden" 

Hij zat er behoorlijk mee in zijn maag. De opdracht van hogerhand was helder, het verzuimpercentage moet omlaag. Er moet dus iets aan preventie gedaan worden. Na mijn vraag Waarom het verzuimpercentage omlaag moet was het even stil? 
Dat is toch logisch? Kostenbesparing. OK, kostenbesparing..... Is dat de enige reden of zijn er nog meer redenen? Nou ja, eh.. vervolgde hij, de medewerkers moeten minder ziek zijn, ze moeten iets met hun vitaliteit doen.  OK, dus voor jullie is het belangrijk dat jullie medewerkers gezonder gaan leven en werken aan hun vitaliteit, zodat het verzuimpercentage naar beneden gaat. Het draait voor jullie om de menselijke factor.

Ja, klopt. Voor ons is het belangrijk dat onze medewerkers zich bewust zijn van hun eigen aandeel in hun gezondheid en dat ze daar zelf verantwoordelijkheid voor nemen. Mooi, vervolgde ik, daar kunnen we zeker wat mee. 

Het management had een behoorlijke aap op zijn schouder gezet en waren er lekker vanaf. Over een jaar zouden ze wel weer zien. In de begroting zag het er in ieder geval een stuk beter uit en dat was dan weer goed voor de aandeelhouders. Zo werd hun probleem zijn probleem. Toen ik hem vroeg of hij zich, ongeacht welke keuze hij zou maken, zich door zijn management gesteund voelde, kon hij eerlijkheidshalve niet anders dan antwoorden: Tja, dat weet je maar nooit.....

Inmiddels hebben we als NBOPC verschillende trainingen mogen verzorgen en zijn we als strategisch partner aangewezen met betrekking tot vitaliteit en stress management. Na gesprekken met het management heeft de CEO uiteindelijk de kick-off gedaan van het nieuwe programma; Vitaliteit, onze gezamenlijke verantwoordelijkheid!Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >